Tandblegning

Hvad er tandblegning?

Tænder misfarves igennem årene bl.a. pga. farvestoffer fra rygning, mad og drikkevarer, trænger ind i emaljen og giver tanden en gullig eller gårlig farve.​ Tandblegning foregår ved at det aktive stof i blegemidlet, Brintoverilte, trænger ind i tanden og fjerner farvestofferne fra tanden. Resultatet af en tandblegning er individuel og derfor svær at forudsige.

Hvordan udføres tandblegning?

Tandblegning udføres på 2 måder:

  • Klinikblegning: denne form for blegning kan udføres på 1-2 timer hos tandlægen, som starter med at dække tandkødet til for at beskytte det og påfører derefter blegemidlet, med en høj koncentration, på tænderne. 
  • Hjemme blegning: tandlægen tager mål af tænderne og fremstiller blegeskinner, der passer præcist til patienten. Blegeskinnerne skal forhindre at blegemidlet irriterer tandkødet. Hjemmeblegning foretages med en lavere koncentration af blegemidlet og tager derfor ca. 10-14 dage hvor man går med skinnerne et par timer om dagen el sover med dem om natten.

Patientinstruktion i hjemme blegning:

Sådan gør du:

  • Børst tænderne godt og brug tandtråd.
  • Læg en lille mængde (1 lille dråbe) gel i hvert tandrum i skinnen, eller de ønskede tænder som skal bleges. Placer skinnen med gel i munden.
  • Når skinnen sættes på plads, skal man være varsom med ikke at trykke al gelen ud, blot sikre sig at skinnen sidder helt korrekt, og at gelen ikke rammer tandkødet. Fjern evt. overskyende gel med en patpind.
  • Efter blegningen, børstes tænderne og skinne rengøres med koldt vand. Brug gerne en tandbørste til at fjerne resterende gel med. Skinnerne kan opbevares i en æske eller pose.
  • Blegegelen opbevares i køleskabet.​

Mens du bleger, skal man undgå:

  • Citrusfrugter og juice, da dette kan medføre øget følsomhed i tænderne. Disse produkter kan ændre spyttes surhedsgrad og derved medføre irritation eller forlænge blegningsprocessen.
  • Rødvin, cola, karry, spinat, rødbeder, lakrids, tobak, kaffe, te og andre meget farvende fødevarer/drikkevarer vil også forlænge blegningsprocessen.
  • Det bedste resultat opnås ved man ikke afbryder behandlingen. Springer du en nat over eller to, vil det kunne resultere i behandlingen forlænges før det ønskede resultat opnås.

​Generelt

Det kan tage længere tid at blege den del af tanden, der er tættes på tandkødet. Denne del vil altid være den mørkeste del af tanden.​

Bivirkninger:

Nogle patienter oplever en øget følsomhed i tænderne overfor kulde og varme under behandlingen, andre vil opleve det både i tænder og tandkød. Hvis sådanne symptomer opstår i mere end mild grad (uudholdeligt) skal du stoppe behandlingen og kontakte klinikken.

Man kan evt. ved gene pga. følsomhed bruge en flour-tandpasta med højt indhold af flour 1450 ppm (F*).

Symptomerne bør aftage efter 1-3 dage efter endt behandling. Hvis sensitiviteten opstår skyldes det muligvis at skinnerne udøver for stort tryk på dit tandkøb og skal muligvis justeres. Det kan også godt være du har kommet for meget gel i skinnen, prøv derfor først med lidt mindre. Hvis det ikke virker, bør du kontakte klinikken.

Efter behandlingen er dine tænder sandsynligvis lidt hvidere, end det endelige resultat. Det endelige resultat ses først efter 14 dage når emaljen igen er mættet af væde og fin og blank. 

  • Dagblegning: 1-2 x 30 min. eller 1 x 45 min. dagligt.
  • Natblegning: 90 min eller sov med skinnen hele natten.​ Vær opmærksom på at der på gelen står noteret, om den er beregnet til nat- eller dagblegning.​

 

Specialister i Tandlægeskræk

Kontakt os nu